25-08-2007

Flyd eller glid

Af Bo N K

 

Lørdagens topkamp – eller måske snarere sub-topkamp – endte med et ganske OK resultat for FC København. Men efter nu at have spillet et par lidt 'mærkelige' topkampe med lav kvalitet i mange af spillets faser mod Midtjylland og OB vil Mandagstræneren nu forsøge at plante sin pegefinger hårdt ned i den 'krise' som har ført til at FC Kbh ikke ligger helt der oppe i toppen af ligaen hvor de fleste nok havde ventet at se dem.

Holdet virker ganske enkelt som om det – taget over én kam – har et alvorligt problem med den fysiske form, og efterhånden kan det ikke længere skyldes en tung opstartstræning. Et par eksempler fra kampen mod OB kan illustrere det:

Dels blev Rasmus Würtz taget ud efter 72 minutter, og det sker ret sjældent at man tager en defensiv midtbanespiller ud, med mindre man vil lægge taktisk om. Det gjorde man ikke, så han var sandsynligvis bare for træt til at fortsætte, og det så da også sådan ud på ham. Selvom det sikkert heller ikke hjalp at han fik en grim stempling på knæet af Esben Hansen ikke så lang tid før udskiftningen.

Mere kuriøs var Hangelands rolle i det offensive spil. Noget usædvanligt så man ham pludselig tage indtil flere raids hele vejen op ad banen, og på en af Morten Nordstrands sædvanligvis glimrende små stikninger i dybden kom han sågar fri til en åben målchance – hvor han dog som ægte forsvarsspiller missede først chancen for at afslutte med venstre ben og siden med højre. Og den slags raids vidner selvfølgelig om at Brede for tiden er vores mest formstærke spiller, og at han har et stort overskud, men omvendt er det også et klassisk tegn på at resten af holdet mangler overskud når midterbackerne så at sige må overtage de andres job.

Men først og fremmest kan man tage et blik på holdets flow i spillet. Det er lige for tiden meget svært for København at få fart på bolden uden enten at slå den langt eller at lade holdets hurtige spillere forsøge at løbe med den på egen hånd. Igen kan vi sandsynligvis pege på et fysisk underskud som den vigtigste faktor; medspillernes bevægelse uden bold er ganske enkelt på et minimum. De står måske ikke ligefrem stille, men de fleste tror tydeligvis ikke – og muligvis med god grund – på at de kan løbe sig til den tilstrækkelige spilleplads med aggressive og optimistiske løb for boldholderen. Og så hellere vente på den lange bold og de efterfølgende nærkampe.

Et af de aspekter som vist er blevet mindre belyst omkring landsholdet 0-4 fadæse mod Irland kan pege mod det samme. Når det gælder Morten Olsens landshold, ved alle at det i hvert fald aldrig kan være et taktisk valg ikke at køre bolden hurtigt rundt, for det har han nærmest gjort til sit landsholds raison d'être. Og i kampen mod Irland var det ekstremt tydeligt at det københavnsk dominerede hold manglede det samme flow som København for tiden mangler: Den vagthavende Mandagstræner gav sig midt i elendigheden tid til at kigge systematisk efter førstegangsafleveringer – Morten Olsens adelsmærke – men måtte ganske enkelt give fortabt. I en periode midt i kampen på omkring 10 minutter faldt der ganske enkelt en eneste; i hvert fald ikke hvis man regner deciderede clearinger fra. Hver spiller blev typisk nødt til at tage 2-3 berøringer før han kunne manøvrere sig frem til en spilmulighed. Og kigger man nærmere på Københavns spil de seneste par uger, vil man sandsynligvis uden problemer finde store perioder af kampene med det helt samme billede.

Kampen mod Benfica på onsdag må nu demonstrere om Mandagstræneren har forvekslet fysisk form med noget så banalt som manglende mental fokus før sæsonens måske vigtigste kamp, for hvis pludselig den offensive arbejdsiver viser sig helt anderledes mod portugiserne, kan man nok smide de ovenstående betragtninger i skraldespanden. Men baseret på den sidste lille måneds tids kampe er det nu svært at forestille sig at det skulle ske. Og trods det ganske udmærkede resultat fra Lissabon kunne det desværre meget vel være netop dét som kunne få holdet til at glide lige før målstregen til Champions League i år.

- klogere bliver det ikke
Ligastillingen i skrivende stund
Randers FC 6 14-2 14
OB 7 12-6 13
FC Kbh 7 10-5 12
FC Midtj. 6 10-4 11
Esbjerg fB 6 17-11 10
AC Horsens 6 9-8 9
FC Nordsj. 6 5-8 6
Brøndby IF 6 6-10 5
AaB 6 7-12 5
Lyngby BK 6 3-13 5
AGF 6 4-9 4
  Viborg FF 6 4-12 4